Starten met saxofoon spelen

Saxofoonles en een saxofoondocent zoeken

Saxofoonles wordt gegeven door veel saxofoondocenten in heel Nederland. Nu zoek je een goede saxofoondocent en in deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt.

Inhoud

Saxofoondocent op locatie

Het is belangrijk eerst te bepalen wat voor saxofoondocent je precies zoekt. Wil je saxofoonles op locatie van de docent, bijvoorbeeld in zijn studio of op zijn of haar muziekschool?

Saxofoonles op locatie van de docent heeft een aantal voordelen. Je kan makkelijker gezamenlijk lessen volgen en samenspelen met andere instrumenten.

De saxofoonlessen worden dan in groepen gegeven en dat is vaak betaalbaarder. Sommige saxofoondocenten hebben zoveel leerlingen dat er steeds per duo saxofoonlessen gegeven worden.

Dit verschilt uiteraard per saxofoondocent en per les locatie.

Saxofoonlessen in een studio hebben soms als voordeel dat je bij de studio ook opnames kan maken van jouw saxofoonspel.

Saxofoondocenten geven ook vaak les in hun eigen huis. Dit kan natuurlijk makkelijk zijn als een docent dichtbij woont. De reistijd naar de lessen wordt dan korter.

Ook conservatoriumstudenten saxofoon geven vaak les. Deze saxofoondocenten zijn dan veelal nog niet gediplomeerd maar door het hoge niveau van de Nederlandse conservatoria zijn deze lessen vaak goed tot uitstekend te noemen.

Saxofoondocent aan huis

Saxofoonlessen kun je natuurlijk ook aan huis volgen. De saxofoondocent komt dan naar je toe en brengt zijn of haar instrument mee.

Saxofoondocent aan huis heeft een aantal voordelen: je hoeft niet te reizen, zeker voor jongere kinderen die saxofoonlessen willen volgen kan dit makkelijk zijn.

Daarnaast kun je met de docent verschillende tijden afspreken. Dit is uiteraard niet bij elke saxofoondocent mogelijk maar vraag er altijd even naar tijdens je proefles.

Een saxofoondocent aan huis heeft natuurlijk ook nadelen. Je kan bijvoorbeeld geen telefoongesprek voeren in dezelfde kamer en je buren kunnen er eventueel last van hebben.

Wil je saxofoonlessen in je eigen huis gaan volgen bespreek dit dan even met je buren.

Saxofoonlessen aan huis zijn vaak ook iets duurder omdat de docent tijd moet reseveren om naar je toe te reizen.

Klassiek saxofoonles of licht jazz saxofoonles

Wil je saxofoon leren spelen dan is het raadzaam na te denken over welke muziekstijl je wil gaan spelen.

Klassiek saxofoon is een van de mogelijkheden. Alle docenten vind je hier.

Licht of jazz saxofoon is natuurlijk ook een optie. Veel saxofoondocenten geven les in beide stijlen of kunnen je een saxofoondocent aanbevelen mochten zij die stijl niet onderwijzen.

Kiezen voor altsaxofoon of sopraansaxofoon?

Saxofoondocenten kunnen je vaak lesgeven op meerdere saxofoons. Misschien heb je al een duidelijke voorkeur voor alt of sopraan saxofoonlessen. Mocht dit niet zo zijn dan kun je natuurlijk ook je saxofoondocent vragen om verschillende saxofoons te laten horen.

Gediplomeerde saxofoondocenten

In Nederland mag je gediplomeerd en ongediplomeerd saxofoonlessen verzorgen. Wij raden je aan om lessen te volgen bij een gediplomeerd saxofoondocent. Uiteraard met uitzondering van de conservatorium saxofoonstudenten. Vaak zijn zij al bezig hun docent bevoegdheid te halen en zijn de lessen van goed niveau.

Saxofoondocenten die gediplomeerd zijn hebben een veelal opleiding aan een van deze Nederlandse conservatoria gevolgd:

Conservatorium Amsterdam
Conservatorium Den Haag
Conservatorium Tilburg
Conservatorium Zwolle/Arnhem
Conservatorium Maastricht

Sommige saxofoondocenten hebben bijvoorbeeld in Belgie gestudeerd en ook die lessen zijn zeer goed.

Vraag je saxofoondocent dus altijd even naar de lesbevoegdheid en veelal vermelden de saxofoondocenten het al duidelijk op zijn of haar website.

 

Een saxofoon huren of kopen?

Saxofoonhuren of kopen

Om saxofoonles te kunnen volgen heb je natuurlijk een saxofoon nodig. Je kan deze huren of kopen.

Soms heeft je saxofoondocent er zelfs een voor je te leen.

Het huren van een saxofoon is uiteraard ook vaak een mogelijkheid maar op de lange termijn is dit natuurlijk wel de prijzigste optie.

Als je van plan bent saxofoon te gaan spelen is het gewoon fijn om jouw eigen saxofoon te hebben. Via onze website kun je een overzicht vinden van saxofoons die te koop zijn bij goede winkels.

Saxofoon.nl