Waarom saxofoon spelen zo leuk is!

Waarom saxofoon spelen zo leuk is!

De saxofoon is altijd een van de meest geliefde instrumenten geweest als jij wil meedoen met bijvoorbeeld een jazz ensemble of symfonie orkest.

De klanken van een saxofoon zijn geraffineerd, soepel, en met veel soul. Hierdoor blijft dit een erg geliefd instrument, bij zowel jong als oud.

Inhoud

De saxofoon is een veelzijdig muziekinstrument

Er zijn 9 verschillende soorten saxofoon, waarvan de meest voorkomende de sopraan, alt, tenor en bariton zijn.

Altsaxofoon is wat de meeste beginnende saxofonisten leren als het je leuk lijkt om als saxofonist mee te spelen in een band of ensemble.

De verschillende soorten saxofoons worden gebruikt voor verschillende delen van een lied. De bariton heeft baslijnpartijen, terwijl de sopraan- en altsaxofoons melodieën hebben. Een saxofoon heeft een creatief geluid dat heel goed geschikt voor verschillende muziekgenres: van jazz, soul, blues, pop, rock, tot klassieke hedendaagse muziek.

Saxofoon spelen maakt je slimmer

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een muziekinstrument bespelen leren een beter gevoel hebben voor taal en wiskundige vaardigheden, en het over het algemeen beter doen in de academische wereld.

Het leren van een instrument als de saxofoon verbetert ook de geheugenfunctie, leert om geduld te bewaren, doorzettingsvermogen en andere belangrijke vaardigheden die ook later in een carrière van grote nut zijn.

Saxofoon spelen verbetert het geheugen

Het bespelen van een instrument vergt veel hersenkracht, spiergeheugen en neurologische controle.

Er zijn tal van studies die aantonen dat mensen die instrumenten spelen betere herinneringen hebben en hun cognitieve en motorische functies beter onder controle kunnen houden dan mensen die geen instrumenten spelen.

Het bespelen van de saxofoon kun je dus gerust zien als een perfecte workout voor je hersenen.

Saxofoon spelen (en beluisteren) is ontspannend

Het geluid van de saxofoon is vloeiend, sensueel, en is zeer ontspannend om te spelen. Veel mensen spelen graag een instrument om te ontspannen en te leven in het “hier en nu”.

Het spelen of componeren van muziek vereist dat je aanwezig bent en gefocust bent op dat ene ding, wat een geweldige manier is om even jezelf te kunnen resetten, te ontspannen en te ontstressen.

Het spelen van de saxofoon zorgt ervoor dat je continue bezig bent

Muzikanten houden van de saxofoon omdat er altijd iets nieuws te leren valt.

Met 9 instrumenten in de saxofoonfamilie en een instrument dat dus eigenlijk niet gebonden is aan een bepaald genre, zijn er eindeloos veel liedjes te leren en manieren om je vaardigheidsniveau te verhogen.

Saxofoons zijn tijdloos

Er zijn weinig instrumenten die je kunt horen in zowel de hedendaagse top 40 als bij een klassieke radiozender.

Een saxofoon is een instrument waar mensen nooit genoeg van zullen krijgen en er zal dan ook altijd met veel liefde naar worden geluisterd.

Als het je leuk lijkt om misschien je geld te verdienen in de muziek, dan is het leren spelen van de saxofoon een goed instrument waar altijd veel vraag naar is.

Saxofoons zijn relatief makkelijk te spelen en te leren

De saxofoon is een nieuwer instrument in vergelijking met andere instrumenten in een orkest en heeft een vingerzettingssysteem dat relatief eenvoudig te begrijpen is.

De saxofoon is ook een van de gemakkelijkere van de houtblazers als het gaat om het produceren van de juiste toon met de instrumenten.

De meeste muziekdocenten raden aan om op de altsax te leren vanwege het formaat dat bijna iedereen boven de 10 jaar goed kan hanteren. Daardoor is het ook het meest toegankelijke type saxofoon.

De Tenor- en Baritonsaxen zijn veel groter en daardoor iets moeilijker te bespelen voor een beginner.

Als je eenmaal saxofoon kunt spelen is het makkelijker om andere houtblaas instrumenten te leren spelen.

De saxofoon maakt deel uit van de houtblazersfamilie naast klarinet en fluit.

Als je eenmaal saxofoon kunt spelen, is de kans groot dat de klarinet, die ook een riet gebruikt en een soortgelijk vingerzettingssysteem heeft, voor jou makkelijk te leren is.

Saxofoon spelen is een sociale bezigheid

Mensen houden van de saxofoon en jazz, blues en soulmuziek worden steeds meer gedraaid op de radio.

Zodra mensen weten dat je saxofoon speelt, zullen ze je dan ook snel vragen eens iets te spelen!

Deel uitmaken van een band of orkest is ook een leuke sociale activiteit die jou daarnaast ook leert om goed met andere samen te werken.

Een saxofoon zet ook een geweldige sfeer neer die hip, cool en geraffineerd is.

Saxofoon spelen geeft (zelf)vertrouwen

Omdat natuurlijk lang niet iedereen saxofoon kan spelen, is het iets dat veel mensen zelfvertrouwen geeft als ze het eenmaal kunnen. Sowieso wordt er natuurlijk vaak ook vol bewondering gekeken naar mensen die een instrument kunnen bespelen, en dat is met een saxofoon niet anders!

Het lezen van bladmuziek is natuurlijk ook iets dat erbij hoort, en ook dat is iets dat

Mensen die een instrument bespelen hebben vaak meer vertrouwen te hebben in hun beslissingsbevoegdheid, hun muzikale vaardigheden, sociale vaardigheden, het academische leven en het oplossen van problemen.

Saxofoon.nl